Achoe (AM, STS, DVL & 40HK) intervju

0
1141

Achoe er en Norsk graffiti artist med ett utvilsomt stort tallent som for tiden tilbringer mye tid i London og produserer nye piecer i ett vanvittig tempo. Personlig er han en av mine store favoritter og stilen hans inneholder ekstremt mange finurlige detaljer som som er både morsomme og smarte. Det er trygt å si at Achoe konstant utvikler seg som graffiti artist. Foruten å utvikle sin egen stil er han også ett godt forbilde for mange på Facebook skisse gruppa til Montana Mailorder hvor han bidrar med mye god konstruktiv kritikk til de som laster opp skisser. Alt i alt er Achoe en god representant for Norsk graffiti!

Se mer av Achoe sine arbeider her: www.flickr.com/mr_achoe

Aksepterer du graffiti som en kunstform?
Jeg anser ikke graffiti som kunst, rett og slett fordi det som oftes ikke settes i en kunstkontekst. Man kan gjøre graffiti til kunst ved å sette det i en kunstkontekst (en piece på et lerret holder ikke), men i hovedsak er det ikke kunst i mine øyne. En writer tenker som regel ikke over hvorfor han gjør det. Det er graff, og that’s it. Og det holder for meg det. Graffiti er graffiti, man trenger ikke noe mer analysering enn som så, men det er det utenforstående har problemer med å forstå: “Hvorfor gjør dere det?” er et tilbakevendende spørsmål, og de fleste har problemer med å svare hvorfor, meg selv inkludert. Man har selvfølgelig writere som har gjort sin graffiti om til et kunstprosjekt, men det tar som regel noen år innen writere blir selvbevisste nok til å oppfatte en dypere mening bak sin egen graffiti, så en 15-åring starter ikke med graffiti fordi han/henne vil være kunstner. I en så ung alder er motivasjon det at graffiti er kult.

Oppfatter du alle former for graffiti som akseptable?
Ja, det skulle jeg mene. Det er selvfølgelig writere som gjør dumme ting, men graffitien i seg selv aksepterer jeg, det er vel heller individuelle avgjørelser jeg setter spørsmål ved.

Utkjempes det en krig mot graffiti?
Både jeg og nei. Alt avhenger av hvor man er, og hvem man spør. Oslo Sporveier vil vel si at det utkjempes en krig, mens en tilbakelent leder i en skatehall hvor det er lov å male sier at det ikke gjøres det. Jeg personlig synes ikke at det kjempes en krig her og nå. Svertekampanjene fra 90-tallet er borte, og debatten om lovligvegger heller mer og mer i positiv retning (Brakerøya).

Ser du likheter mellom graffiti og reklame?
Ja, begge er i byrommet og mer eller mindre umulige å unngå.

Oppfatter du alle former for reklame som akseptable ?
Nei, snikreklame og villedende reklame liker jeg ikke.

Oppfatter du alle former for reklame som lovlig?
Nei, jeg ser for meg at NRKs sendinger, som blir sponset av/presentert av et eller annet firma ikke er helt innenfor.

Ville du foretrukket å se mer eller mindre graffiti og reklame i gatene?
Blir det mer graff, er det for meg likegyldig om det blir mer reklame 🙂

Hvis du kunne, ville du gått gjennom prosessen for å få tillatelse til å male en hvilken som helst vegg før du malte den?
Nei, graffiti skal ha en ulovlig side. Man MÅ ha muligheten til å ut og jage adrenalinet. Hvis alt ble lovlig ville det blitt kjedelig.

Aksepterer du graffiti på religiøse plasser? F. eks på kirker?
Både ja og nei. Så mange religiøse steder er så integrert i byrommet at det er umulig å vite om det er et sted for tilbedelse eller ikke. I de sammenhengene ser jeg ikke problemet med tagging på fasaden, men det å male på noe som uten tvil er et hellig sted for mange mennesker er unødvendig synes jeg.

Hvorfor driver du med graffiti? Har du vurdert andre kunstformer?
Hvorfor begynner folk å spille golf? Jeg kan ikke gi et klart svar på hvorfor jeg maler graffiti, men etter 14 år i gamet har det blitt en del av meg. Jeg starta fordi jeg syns det var kult, og etterhvert som mestringfølelsen blir fremtredende, og man ser resultater av ens eget arbeid, gir det mersmak, og etterhvert blir det også en del av hverdagen. Motivasjonen min for å fortsette derimot, ligger i det å stadig pushe meg selv innenfor min egen bokstavutvikling og fargebruk.

Når du maler graffiti, tar du hensyn til de etiske aspektene ved denne formen for kunst?
Jeg maler hovedsaklig lovlig graffiti, så det er ikke mange etiske kvaler for min del.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.