Notert: Tagging og Terror

MartinWhatson.jpg

Denne helgen (25.06.17) har vi kunnet lese i VG at 9 maskerte menn, tilsynelatende en omreisende Europeisk bande, stormet en T-Banevogn på Bogerud i Oslo.

Mennene begynte å tagge på T-banen og hele opptrinnet skapte kaos og panikk blant passasjerene som stormet ut i frykt for sine liv, noen vitner rapporterte til og med om lukt av bensin og begrepet terrorisme dukket raskt opp i kommentarfeltene.

Men dette ‘fenomenet’ er ingenting nytt for Sporveiene eller graffitimiljøet i Oslo. Det har skjedd relativt ofte gjennom de siste 20-30 årene at det blir dratt i nødbremser, kastet handlevogner ol. i sporet foran banen for å forsinke avganger slik at graffiti artister kan male hele togvogner, også kalt å male en 'Whole Car' på fagspråket.

Les også: Street-Art; sterilisert, parfymert og kremert?

Både “omreisende utenlandske bander” og Norske graffiti crews har gjennom en årrekke malt T-baner i Oslo. Med andre ord - Fredagens Whole Car skiller seg ikke nevneverdig ut fra lignende hendelser fra tidligere, med unntak av publikum sin reaksjon - de roper nå TERRORISME og blir livredde. Er det nye at graffiti-malerne står i fare for å falle inn under terrorparagrafen?

Med bevæpna politi og oppjusterte trusselnivåer, så begynner det nå å bli virkelig skummelt å være graffiti-maler her i Norge.

Les også: Graffiti-kunstnerne inntar Drammen 

Foto: Martin Whatson - Graff Riot 

Forrige
Forrige

Celebert norgesbesøk 

Neste
Neste

Kan denne glippen ha avslørt Banksy?